Vad är ett kameralarm?

Ett kameralarm är ett sorts inbrottslarm, en övervakningsmetod som möjliggör för dig och din larmcentral att se vad som faktiskt pågår i hemmet, eller på den lilla arbetsplatsen, utan att vara där. Med klassiska larm, som bara signalerar när rörelse uppfattas, är felmarginalen för stor för de krav vi ställer i dag. Det finns så mycket som kan hända där larmet utlöses utan att man vill ha hjälp från sin larmcentral, eftersom det inte är någon fara på taket, så att säga.

Falsklarmets gissel

Ett klassiskt scenario är att man själv är borta – kanske på resande fot långt borta, eller strängt upptagen på arbetsplatsen – och ett telefonsamtal från ens larmcentral kommer in. Larmcentralen säger att de fått larmsignaler från ditt hus och undrar vad som har hänt samt vilka åtgärder man vill att de ska vidta. Man har ju ingen aning om vad som hänt, eftersom man inte är där, och för att ta det säkra för det osäkra ber man larmcentralen att skicka en väktare för att kolla läget – själv kan man ju inte komma loss. Ett besök från larmcentralen kostar ganska mycket och i de flesta fall handlar det om falsklarm som utlösts av ett djur, vinddrag som vält ner en tavla, eller en granne som i all välmening varit på väg in för att vattna blommorna och glömt bort larmet.

Kameralarm med många funktioner

Om man installerar ett kameralarm så kan man enkelt och snabbt kolla vad som försiggår i huset/på arbetsplatsen när larmsignalen ljuder. Ser man grannens siluett, eller en katt som tvättar sig i fönsterkarmen, så kan man be larmcentralen att ignorera larmet för denna gång. Det är verkligen smidigt!

När det väl gäller ett äkta larm, alltså att en person gör olovligt intrång i dina privata utrymmen – som hemmet eller den privata arbetsplatsen så fungerar ett kameralarm också som hjälp för att få tag på personen som genomfört inbrottet. Man har möjlighet att få personens signalement från de bilder eller videosekvenser man har i kameran. Om man får se hur inbrottet har gått till, vem som utfört det och fler detaljer kring vad som hände under inbrottet så är det också lättare att återhämta sig efteråt. Kameralarmet får en smått terapeutisk roll.

Lägre larmkostnader för bättre säkerhet

Ett kameralarm har en intelligent videoanalys-funktion som analyserar bilderna i kameran som är kopplad till ett larm. Ibland kanske det är mörkt i rummen där inbrotten sker, ibland kanske rörelserna är så snabba att bilden blir suddig och om rörelsen kommer från något som faller från väggen, till exempel, så kanske det är svårt att uppfatta vad det var som faktiskt rörde sig. Den intelligenta videoanalysfunktionen i ett kameralarm hjälper en på så vis att den markerar med en röd ruta det som utlöst larmet, den fokuserar också på att visa dig de mest intressanta videosekvenserna av de som filmats. Så var du än befinner dig så får du snabb och korrekt information om vad som pågår i ditt hem när du inte är där.

Med kameralarmet som bas kontaktar du sedan larmcentralen själv när du anser att utryckning behövs och en väktare beger sig till de lokaler som kameralarmet sitter i. Onödiga utgifter för utryckningar vid falsklarm minimeras vilket i sin tur leder till lägre larmkostnader.

Larmcentraler

Det finns flera olika larmcentraler att ansluta sig till när man vill installera ett kameralarm, de vanligaste är:

  • Securitas
  • G4S (förut Falck Security)
  • Lokala larmcentraler för olika samhällen

Den största larmcentralen i Sverige idag är Securitas, ett säkerhetstjänsföretag som bedriver verksamhet i hela Europa och har 830 000 anslutna. De arbetar både med storföretag och privatpersoner.

G4S är på den svenska marknaden också väldigt stora och erbjuder larmlösningar i 170 orter.

Lokala vaktbolag kan kännas tryggare eftersom det blir lite mer personligt.

Vilket bolag man väljer är upp till en själv.

Väktare

När ett larm kommer in till en larmcentral så kollar den först av med dig hur du vill göra. Med ett kameralarm installerat så får både du och larmcentralen bilder över vad som försiggår i de lokaler installationen gjorts och om något verkar skumt skickas en väktare för att kolla läget på plats. Med ett kameralarm kan väktaren förbereda sig på ett annat sätt inför besöket hos dig än om endast en signal ljuder.


Inlägg

Förvara lager säkert i hem för att sälja ab

2022-12-27

Om det är så att du bestämmer dig för att sälja ab för att avveckla så kommer du först att förbereda detta genom att till exempel sälja ut lager eller ta hem de varor som du inte säljer. Om det handlar ...

Läs mer »
del till högtalare

 Tipsa andra

 Läs mer

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 30 andra.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se