husets larm

Larmet gick då dagvattenkassetter installerades

2019-05-16

Gården strax utanför Uppsala hade länge haft problem med vattenansamlingar nära grunden och det var dags att göra något åt detta. De gamla stenkistorna gjorde inte ett bra jobb så ägarna Gunnar och Majbritt bestämde sig för att installera vattenkassetter och leda bort vattnet till avloppssystemet.

Dagvattenkassetter för att säkra grunden

Det var inte bara då det regnade kraftigt som det samlades alltför mycket vatten vid husets grund. Även dagar då det bara regnade lite så kunde paret se hur marken alldeles vid huset blev mycket våt. Det hade en hel del med lutning att göra. Tidigare så hade de lagt ner stenkistor men nu bestämde sig Majbritt för att det var dags att testa dagvattenkassetter.

Månaderna innan renoveringen av grunden skulle ske och installationen av dagvattenkassetter kunde börja så hade paret installerat ett huslarm. Gunnar tyckte att det var lite onödigt. Nu skulle de ju ha fullt med folk på gården under en veckas tid. De kunde lika gärna ta hand om larmet senare. Men han fick fel…

Larmet går

Mitt under pågående grävning och installation så drog huslarmet igång. Både Majbritt och Gunnar fanns på plats och de tänkte att det måste vara ett fel. Grävmaskinen stängdes av och man blickade mot framsidan av boningshuset. Snart blev alla chockade.

En man hängde ut genom ett av fönstren och var uppenbarligen i panik. Kanske hade han räknat med att kunna landa i en rabatt men nu fanns där bara ett djupt hål. Majbritt ropade åt honom att hålla fast. Nu gällde det att rädda mannen från benbrott mot husgrunden.

Tjuven fastnar i leran

Gunnar släppte dagvattenkassetter och sprang också mot framsidan av huset för att hjälpa tjuven som fastnat på vägen ut. Men tjuven ville inte ha hjälp. Han föll snart ner i hålet och där fastnade han i våt lera. Det blev att ringa på ambulans och med sjukvårdares hjälp få upp gubben som nu uppenbarligen hade mycket ont.

Installationen slutförs

Efter att ha plockat tillbaka de föremål som tjuven hade stoppat på sig så kunde man vinka farväl till tjuv och ambulans. Arbetet med installationen av dagvattenkassetter kunde därmed fortskrida. Både Gunnar och Majbritt var otroligt glada för att de hade installerat larmet.

Det som slog de båda två var hur bra det hade varit med ett larm med ljud. De var ju båda på plats tillsammans med grävaren. Trots detta så vågade tjuven ta sig in. Kanske var det just på grund av att de var utomhus med en bullrig grävmaskin som gav modet.

Huslarmet visade sig vara en mycket god investering och det skapade en känsla av trygghet. När installationen av dagvattenkassetterna var färdig så fylldes hålen omkring huset och i trädgården igen. Men Gunnar skojade om att man kanske skulle behålla ett eller två som fälla för listiga tjuvar i framtiden…


Etiketter:
Sidor:

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 30 andra.

0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 0371-319 00
www.0371.se